MANIFESTACIÓ PLATAFORMA CARRERS PER A TOTHOM

Un centenar de persones, moltes d’elles amb discapacitat,  es manifesten al Passeig de Gràcia sota el lema “A Barcelona anem enrere en accessibilitat. Ja n’hi ha prou!”

La marxa va començar al Palau Robert i va finalitzat Pg. De Gràcia amb Gran Via, on es va llegir un manifest.

Després del temps transcorregut, seguim reivindicant l’accessibilitat de les plataformes úniques, super illes i normativa de terrasses. La “Plataforma Carrers per a tothom” ha continuat organitzant accións reivindicatives per tal d’exigir carrers, pobles i ciutats accessibles per a tots els ciutadans, independentment de les seves capacitats. La capçalera de la manifestació duia una gran pancarta amb EL lema “a Barcelona anem enrere en accessibilitat. Ja n’hi ha prou!”

La plataforma, formada majoritàriament per entitats de persones amb discapacitat però a la qual se n’estan sumant algunes en defensa dels vianants com Catalunya camina, lluita pel dret a la mobilitat de qualsevol tipus de vianant sense perills ni barreres arquitectòniques. A la manifestació van assistir moltes persones cegues amb bastons i gossos pigall així com usuaris de cadires de rodes i persones sense discapacitat que donen suport a la necessitat de trobar mesures per a que els vianants no tinguin problemes per a gaudir de les ciutats i pobles. Segons ha declarat Carlos Orti, membre de l’entitat Catalunya Camina, una de les últimes associacions que s’ha sumat a la plataforma, “ho hem fet per solidaritat ja que tots els vianants han de tenir dret a la mobilitat sense impediments”.

Un dels temes més treballats per part de la plataforma i que ha provocat manifestacions anteriors, reunions amb tècnics municipals, de la Generalitat, etc. és la problemàtica dels carrers de plataforma única d’ús mixt (els que tenen calçada i vorera al mateix nivell, com succeeix al Passeig de Gràcia a la zona del carril de servei), pel perill que comporten per a alguns tipus de vianants com les persones amb discapacitat visual, els nens, les persones amb discapacitat cognitiva, etc. Un dels lemes que s’ha cridat a la manifestació, a més de “Carrers per a tothom” o “els carrers també són nostres” ha estat “Encara no ens fa Gràcia aquest passeig de Gràcia” fent referència a les obres d’aquesta via que ja van provocar protestes anteriors.

Segons ha explicat Joan Heras, portaveu de la Plataforma Carrers per a Tothom, “Tot i que s’estan fent avenços en aquest sentit (hi ha un grup de treball municipal que està fent algunes proves pilot al barri  de Gràcia) a la ciutat i arreu proliferen els carrers de plataforma única d’ús mixt on conviuen vehicles i vianants”.

Enguany la Plataforma HA sumat a la protesta l’exigència  d’una ordenança de terrasses municipal que garanteixi l’accessibilitat.

A la manifestació s’han recollit signatures per tal d’assolir les 15.000 que la federació d’associacions de Veïns i la Plataforma carrers per a tothom, entre d’altres entitats, necessiten per a aconseguir que la iniciativa ciutadana registrada a l’ajuntament es debati al ple.

El gremi d’Hostaleria en va presentar una en la qual proposava mesures que no garanteixen el compliment de les lleis d’accessibilitat vigents. Algunes de les mesures inclouen no respectar sempre l’espai que és precís per a que hi hagi itineraris peatonals accessibles (1,80m) o la possibilitat de permetre que les taules estiguin tocant a les façanes o moure mobiliari com els bancs per seure.

Montserrat García, portaveu de la plataforma, ha declarat que “Considerem que el pacte per a la futura ordenança suposa una regressió de l’ordenança vigent que sí que es va pactar amb la participació de les entitats socials, no com ara, que aquestes no han pogut participar adequadament en la redacció”.

Així mateix, Joan Heras ha explicat que “Considerem que la proposta que provablement s’aprovarà, amb el suport d tots els partits excepte la CUP, està feta a mida dels interessos del “lobby” dels restauradors i no dels veïns i vianants”.

Al web de la plataforma es pot consultar l’històric d’aquest i d’altres temes.

Per últim, García ha posat de manifest que “la moratòria per a fer accessibles edificis, carrers, serveis, etc. Ja va finalitzar el 4 de desembre de 2017 i encara queda molta feina a fer. La convenció Internacional dels drets de les persones amb discapacitat així com les lleis que actualment regeixen a l’estat i a Catalunya exigeixen que tots els ciutadans puguin desenvolupar la seva vida en igualtat de condicions, sense barreres que ho impedeixin”.

La marxa reivindicativa ha finalitzat a Passeig de Gràcia amb Gran Via. Abans d’arribar al punt final, els manifestants, tots alhora, han escenificat el retrocés caminant 10 passos enrere i a continuació, tot cridant “No volem anar enrere, volem anar endavant!” han avançat fins a la cantonada.

Per acabar s’ha llegit un manifest escrit en Braille que detalla tots els motius de la manifestació. EL podeu trobar a  www.carrersperatothom.cat